Polițiștii au început să dea amenzi celor care își transportă copiii în mașină fără să folosească un scaun sau scoică auto. Agenții de la Brigada Rutieră din Cluj au tras pe dreapta autoturismele în care au observat copii neasigurați.
Codul Rutier impune ca pasagerii cu vârsta sub 12 ani sau înălțimea sub 1,50 m să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunii lor. Cei cu înălțimi până la 1,35 m nu vor fi transportați altfel decât cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, instalat în autovehicul.
Dispozitivul de fixare poate fi o scoică auto pentru copiii sub un an sau sub 13 kilograme, al căror cap nu depășește marginea superioară a spătarului, un scaun auto sau un booster, acesta din urmă fiind folosit pentru copiii mai mari, dar care nu au atins încă înălțimea de 1,50 metri.
Desi legile sunt clare, acestea sunt rareori respectate de șoferi. La Cluj, autoritățile au demarat o campanie prin care au grijă ca legea privind transportul celor mici în autovehicule să fie aplicată. Astfel, cei care au fost trași pe dreapta pentru că și-au lăsat copiii liberi în mașină, au fost amendați.
Amenda pentru transportul necorespunzător al copiilor în mașină este de 580 de lei. Șoferul este sancționat și cu 3 puncte de penalizare.
Polițiști care i-au sancționat pe conducătorii auto care nu-și transportau copilul în scaun conform vârstei și greutății au auzit numeroase scuze pentru abaterea de la lege. Care au fost cele mai comune?
“Locuim foarte aproape de grădiniță!”
“Ne-am grăbit și nu am mai luat scaunul când am schimbat mașina, dar avem…”
“Plânge când vrem să îl așezăm în scaun!”
“Dacă îl țin în brațe este mai protejat!”